Så skriver du ett personligt brev som fångar rekryterarens uppmärksamhet

av | 11 dec, 2023 | Artiklar

Även om det är ditt CV sammanfattar din kompetens och erfarenhet när du söker jobb så är ditt personliga brev din chans att motivera varför just du ska få jobbet.

Därför är det viktigt att strukturera det på rätt sätt för att fånga rekryterarens uppmärksamhet och öka dina chanser för att bli kallad till en intervju.

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev är en viktig del av din jobbansökan där du berättar om dig själv på ett lite mer personligt sätt. Det är din chans att förklara varför just du skulle vara perfekt för jobbet, genom att lyfta fram dina erfarenheter, kunskaper och personliga styrkor. Du får också visa din entusiasm för jobbet och företaget.

Vad ska ett personligt brev innehålla?

Ett personligt brev behöver innehålla några viktiga delar för att lyfta fram dig som kandidat på ett effektivt sätt.

Börja med att berätta vad det var i jobbannonsen som väckte ditt intresse. Berätta om det var något i texten som lockade, om det är arbetsplatsen som låter som bra ställe att arbeta på, eller om det är något med arbetsuppgifterna som är extra intressanta.

Fortsätt texten med att berätta om ”vad kan du bidra med?”. I vissa fall kan det vara kunskaper eller kompetenser som du besitter som du kan lyfta fram.

Antingen så har du erfarenhet av liknande och då är det väldigt enkelt att lyfta fram det. ”Jag har erfarenhet av detta tidigare så därför tror jag att jag kan vara rätt person för jobbet”. I detta fall så lyfter du alltså fram liknande jobb som du har liknande erfarenheter av. Men ibland vill vi ju även söka arbete inom ett område som vi inte tidigare har erfarenhet ifrån.

Vad gör jag om jag inte har erfarenhet eller rätt kvalifikationer?

Om du söker ett jobb där du inte har erfarenhet eller rätt kvalifikationer så kan du istället berätta om att du har erfarenheter som du kan dra nytta av i det arbete som du söker.

Kanske har du haft praktik eller ett sommarjobb där du har mött kunder inom butik, reception eller försäljning? Kanske har du alltid varit den pedagogiska kompisen som har fått hjälpa vänner i klassrummet? Eller kanske har hjälpt ditt syskon med läxhjälp?

Fundera en stund så kanske du kommer på vilka områden som du faktiskt har erfarenheter som du kan koppla till området som du söker jobb inom. Från andra framgångsrika erfarenheter så kan du dra paralleller till att du kommer att vara bra även på detta arbete.

3 Tips för ett personligt brev som sticker ut

Att skriva ett personligt brev som verkligen gör intryck är viktigt när du söker jobb. Ett bra brev kan verkligen påverka hur din ansökan ses av arbetsgivaren. Vi har därför satt ihop tre enkla men effektiva tips för att göra ditt brev mer intressant. Dessa råd hjälper dig att skapa ett brev som inte bara visar vad du kan, utan också hur bra du passar för jobbet du vill ha.

  • Berätta om dig själv: När du skriver ditt personliga brev, se till att skriva om dig själv samtidigt som du kopplar det till jobbet du söker. Beskriv hur dina tidigare upplevelser och kunskaper passar in med jobbets krav och företagets sätt att arbeta.
  • Läs på om företaget: För att ditt brev ska kännas personligt och genomtänkt, skriv inte samma sak till alla. Ta reda på saker om företaget och nämn dessa i ditt brev. Det kan vara allt från speciella projekt de arbetat med till deras värderingar. Det visar att du verkligen är intresserad av jobbet.
  • Var personlig men professionell : Det gäller att hitta en bra mix. Du vill att personen som läser ditt personliga brev ska få en känsla av vem du är, samtidigt som du håller det på en professionell nivå. Försök skriva som om du pratade med en kollega på jobbet – på ett ärligt men ändå respektfullt sätt.

Gratis mall för personligt brev

Om du tycker att det är svårt att veta hur du ska utforma ditt personliga brev så är ett tips att utgå från en mall för att få hjälp med strukturen.

Det finns många aktörer som erbjuder gratis mallar för personliga brev men om du bara vill komma igång så har Arbetsförmedlingen har ett par mallar som du kan ladda ner gratis på deras hemsida.

Saker att undvika i ett personligt brev

  • Undvik att smutskasta din tidigare arbetsgivare: En vanlig anledning till att man söker nytt jobb är att man inte är nöjd på sin nuvarande arbetsplats. Det är inget du ska nämna i ditt personliga brev – det kan tolkas som illojalt. Tänk på att det här kan vara din framtida arbetsgivare!
  • Det låter inte trovärdigt: Du ska alltid se till att visa entusiasm för arbetet och företaget du söker till. Dock räcker det inte med att skriva ”Jag älskar (företagets namn)”. Det visar inte på att du förstår vad det är företaget egentligen gör. Se till att noggrant kolla upp vad det är företaget gör och har gjort det senaste året och påpeka vad du kan göra för att bidra.
  • Undvik att bli för personlig: Har du med historier från din barndom för att beskriva hur ordningsam eller ansvarstagande du är? Stryk det. Fokusera i stället på dina egenskaper och erfarenheter som är direkt relaterade till jobbet och företaget du söker jobb hos.

Avsluta ditt personliga brev på ett bra sätt

En bra avslutning på brevet ger dig möjlighet att avrunda ansökan med elegans och professionalism. Det är ett sista tillfälle att uttrycka ett genuint intresse för jobbet och lyfta fram hur du kan påverka företaget positivt.

Börja med att sammanfatta varför du är rätt person för jobbet. Visa självförtroende och koppla din kompetens till tjänsten. Uttryck en tydlig önskan om att komma på intervju och betona ditt intresse för företaget.

Avsluta med en formell och vänlig hälsningsfras, som ”Vänliga hälsningar” eller ”Med vänlig hälsning”, för att behålla en professionell ton.

Intresserad av att jobba inom IT och Teknik?

Se våra lediga jobb och bli en del av vårt härliga team på Thalamus.

Gå till jobben

Flera artiklar