Så skriver du CV utan arbetslivserfarenhet
Vi har alla varit nya på arbetsmarknaden och det kan ibland kännas svårt att konkurrera med andra som redan har arbetslivserfarenhet, men det är långt ifrån omöjligt och du har ett stort värde på arbetsmarknaden även utan erfarenhet. Det du behöver göra för att landa ett jobb är att:
- Skriva ett bra CV – bra mallar finns i Word under Arkiv/Fler mallar/ Sök ”CV”
- Vara ihärdig – ett nej är bara ett steg närmare ett ja!
Så, hur får man då jobbet man vill ha utan erfarenhet?
1. Lägg extra energi på en bra presentationstext och lyft fram din personliga kompetens
Börja med att presentera dig själv. Lyft gärna fram egenskaper som du har. Om du känner dig osäker på vilka egenskaper du ska lyfta fram så fråga någon som du litar på. Se gärna vad arbetsgivaren efterfrågar för personliga egenskaper, om du matchar dem så nämn gärna dem i din presentation.
Tänk också på att ditt sätt att skriva på kan ge en hint till arbetsgivaren om hur du är som person, tex om du om stavar rätt kan det hinta om att du är noggrann, om du skriver på ett inbjudande och trevligt sätt så kan det visa på din sociala kompetens och skicklighet i att uttrycka dig.
2. Du behöver vara kreativ i hur du lyfter fram din erfarenhet
Även erfarenhet som inte är jobb som du har fått betalt för kan vara av intresse för en arbetsgivare. Det kan exempelvis vara elevrådsordförande, feriejobb, hjälpt föräldrar i deras familjeföretag, lagkapten, barnvakt, volontärarbete etc. Vi vill också veta om du är den personen som din familj/vänner vänder sig till i en viss fråga.
3. Om du har en utbildning, lyft fram den med ett kronologiskt CV
- Är din senaste erfarenhet din utbildning? Då ska den stå först i ditt CV. Om det är ett arbete så ska det stå först. Skriv i bakvänd kronologisk ordning, det vill säga, nyaste erfarenhet först, äldst erfarenhet sist.
- Ha alltid med år och månad.
- Ett CV ska aldrig vara mer än två A4 sidor, om du är ny på arbetsmarknaden (tex kommer direkt från gymnasiet), ha endast en A4 sida.
4. Läs på om vad arbetsgivaren efterfrågar
- Är det viktigast med erfarenhet inom ett visst område eller är det en viss typ av personlighet och inställning som de efterfrågar? Läs i annonsen vad arbetsgivaren vill ha och försök efterlikna det så mycket som möjligt.
- Om du inte har det som efterfrågas så förklara vad du kan kompensera med i stället för erfarenheten (exempelvis driv/brinnande intresse).
5. Berätta om dina mål & ambitioner
Vi som arbetsgivare vill gärna höra om dina mål och ambitioner, helst ska de vara i linje med den rollen som du söker. Vi vill veta vad det är som lockar med tjänsten, varför du söker den och vad du kan bidra med. Vi ser gärna att du lägger in det antingen i ditt personliga brev eller i den korta, inledande presentationen.
Intresserad av att jobba inom IT och Teknik?
Se våra lediga jobb och bli en del av vårt härliga team på Thalamus.
Flera artiklar
Så minskar du risken för felrekryteringar
Så minskar du risken för felrekryteringarAtt rekrytera kan vara svårt. Det...
10 vanliga frågor som ställs på en arbetsintervju
10 vanliga frågor som ställs på en arbetsintervjuAtt förbereda sig inför en...
Vad är skillnaden mellan bemanning och rekrytering?
Vad är skillnaden mellan bemanning och rekrytering?I en värld i ständig...