Jobba som montör

En montör inom produktion och tillverkning är ansvarig för att montera komponenter till färdiga produkter, följa detaljerade instruktioner och samtidigt säkerställa hög kvalitet. Denna roll är central för att upprätthålla effektiviteten i produktionslinjen och garantera att slutprodukten möter alla kvalitetskrav.

Se lediga jobbConnecta

Vad gör en montör?

Tycker du om teknik och att arbeta med händerna, kan montörsyrket vara något för dig.
Bredden är stor och montöryrket är varierande och matchar dig som är problemlösare och tekniskt lagd. Det finns många olika typer av montörer med det gemensamma är att man monterar, installerar och ofta även kontrollerar det man monterat.

Exempel på olika montörsinriktningar är fordonsmontör, elektronikmontör och mekanikmontör.

Vad förväntas av dig

För detta yrke är det bra att vara tekniskt lagd och duktig på att samarbeta med andra människor. Som montör arbetar du ofta i grupp och ibland i en så kallad produktionslina. Då ansvarar varje montör för sin del och skickar sedan vidare till nästa montör på linan.

Vidare behöver du vara noggrann, varsam med verktyg och material. Det är viktigt för att kunna göra ett effektivt men även tryggt arbete.

Som montör i industrin är det inte ovanligt att man arbetar skift, alltså inte bara dag utan även kvällar, helger och nätter. Många gillar den variationen men passar inte alla så klart så det bör man fundera igenom.

I vissa montörstjänster kan det förekomma tyngre lyft. Då är det så klart en fördel om du tycker om att röra på dig och har en hyfsad fysik.

Utbildning

Erfarenhet & utbildning

  • Gymnasial utbildning: Gärna en gymnasieutbildning inom fordon, industriteknik eller elektronik.
  • Eftergymnasial utbildning: Gärna utbildning till montör inom industri på Komvux eller yrkeshögskola.
  • Förkunskaper: Gärna erfarenhet från praktiskt arbete, exempelvis genom lärlingsprogram.

Lönespann

Lön

Snittlönen för en montör varierar beroende på vilken typ av industri du jobbar inom och vilka arbetstider du arbetar. Arbetar du skift eller obekväma tider så ger det mycket tillägg till grundlönen.

Medellönen för en montör ligger på 30 100 kr/månad. De flesta arbetsgivare ser till dina kvalifikationer och specialistkunskaper för att bestämma lön. Tänk på att erfarenhet, kurser och certifikat kan vara bra om du vill höja din lön.

Framtid

Utvecklingsmöjligheter

Framtiden för montörer ser bra ut. Som montör har du en stor och varierad arbetsmarknad.

Du kan ju som sagt vara montör i många olika branscher vilket gör att du kan du utvecklas och bredda din kompetens.

Vanliga frågor om att jobba som en maskinoperatör

Vad är en montör inom produktion och tillverkning?
En montör inom produktion och tillverkning är en person som arbetar med att sammanställa komponenter eller delar till en färdig produkt. Denna roll innefattar att följa specifika instruktioner, använda verktyg och maskiner för montering och säkerställa att den slutliga produkten uppfyller de fastställda kvalitetskraven.
Hur mycket tjänar en montör?

Lönen för en montör inom produktion och tillverkning ligger på 30 100 kronor, lönen kan dock variera beroende på arbetsuppgifter och arbetstider. Jobbar man obekväma arbetstider kan lönen ligga över snittet.

Vad krävs för att jobba som montör?

För att jobba som montör är det bra att ha gymnasieutbildning inom fordon, industriteknik eller elektronik, kompletterat med eftergymnasial utbildning som montörsutbildning. Praktisk erfarenhet, exempelvis från lärlingsprogram, är också värdefullt.

Lediga jobb som montör

Om du är intresserad av att arbeta som montör är du mer än välkommen att skicka in en ansökan till oss på Thalamus.

Gå till jobben

Rekrytera eller hyr en montör

Om du är ute efter att hyra eller rekrytera en montör inom produktion och tillverkning kan du läsa mer här.

Läs mer