Jobba som Maskinoperatör

En maskinoperatör är ansvarig för att hantera och övervaka produktionsmaskiner, diagnostisera och åtgärda eventuella maskinfel, samt utföra nödvändigt underhåll för att säkerställa en effektiv och kvalitativ produktion.

Se lediga jobbConnecta

Vad gör en maskinoperatör?

Arbetet som maskinoperatör innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner som tillverkar olika typer av produkter. I jobbet ingår ofta också att underhålla, kontrollera och åtgärda eventuella fel som uppstår. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styrmaskinerna.

Exempel på industrier man kan jobba inom som maskinoperatör är livsmedelsindustrin, träindustrin, plastindustrin, läkemedelsindustrin med flera.

Maskinoperatörer på kemiska industrier övervakar maskiner som bearbetar kemikalier tex för tillverkning av färg och rengöringsprodukter. Inom kemisk industri så är mycket av arbetet automatiserat. Är du maskinoperatör inom livsmedelsindustrin så sköter du och kontrollerar olika typer av livsmedel. Ofta är det en del arbetsmoment du får utföra för hand.

Vad förväntas av dig

För detta yrke är det bra att vara tekniskt lagd och duktig på att samarbeta med andra människor. Vidare behöver du vara noggrann, varsam med utrustningar och material. Det är viktigt för att kunna göra ett effektivt men även tryggt arbete. Ibland kan det uppstå driftstopp och andra problem i produktionen och då behöver man kunna hålla huvudet kallt och inte stressa upp sig.

Som maskinoperatör är det inte ovanligt att man arbetar skift, alltså inte bara dag utan även kvällar, helger och nätter. Många gillar den variationen men passar inte alla så klart så det bör man fundera igenom.

Utbildning

Erfarenhet & utbildning

  • Gymnasial utbildning: Industriteknisk utbildning med fokus på industriella processer och maskiner.
  • Eftergymnasial utbildning: YH-utbildning inom industriteknik som fördjupar kunskaperna i industriella system och tekniker.
  • Förkunskaper: Gärna praktisk erfarenhet från industriell miljö.

Lönespann

Lön

Snittlönen för en maskinoperatör ligger mellan 30 000 till 35 000 kr per månad, och den kan variera beroende på vilken industri du arbetar inom samt dina arbetstider.

Om du jobbar skift eller under obekväma tider kan detta resultera i tillägg till din grundlön.

Arbetsgivare tar hänsyn till dina kvalifikationer och specifika färdigheter när de fastställer din lön.

Framtid

Utvecklingsmöjligheter

Framtiden för operatörer ser bra ut. Som maskinoperatör har du en stor och varierad arbetsmarknad.

Du kan ju som sagt vara operatör i många olika branscher vilket gör att du kan du utvecklas och bredda din kompetens.

Vanliga frågor om att jobba som en maskinoperatör

Vad är en maskinoperatör?
En maskinoperatör sköter och övervakar maskiner, ser till att de fungerar som de ska, fixar problem och håller dem i gott skick. De jobbar i fabriker eller industrier och kan jobba med många olika sorters maskiner.
Hur mycket tjänar en maskinoperatör?
En maskinoperatör tjänar i genomsnitt mellan 30 000 och 35 000 kr per månad. Lönen kan variera beroende på industrin de arbetar inom och deras arbetstider. Skiftarbete eller arbete under obekväma tider kan leda till lönetillägg.

Dessutom påverkas lönen av operatörens kvalifikationer och specifika färdigheter.

Vad krävs för att jobba som maskinoperatör?
För att jobba som maskinoperatör är det bra att ha gått en gymnasieutbildning i industriteknik där man lär sig om industriella processer och maskiner. Det är även bra att ha en YH-utbildning inom samma område för att fördjupa sina kunskaper. Om man dessutom har praktisk erfarenhet från att jobba i en industriell miljö är det en stor fördel.

Lediga jobb som maskinoperatör

Om du är intresserad av att arbeta som maskinoperatör är du mer än välkommen att skicka in en ansökan till oss på Thalamus.

Gå till jobben

Rekrytera eller hyr en maskinoperatör

Om du är ute efter att hyra eller rekrytera en maskinoperatör inom firstline kan du läsa mer här.

Läs mer