Jobba som IT-tekniker

En IT-tekniker sköter företagets IT-infrastruktur. De behöver god kunskap i både hård- och mjukvara för att lösa tekniska problem. Deras arbete är viktigt för att hålla företagets IT-miljö effektiv och säker.

Se lediga jobbConnecta

Vad gör en IT-tekniker?

En IT-tekniker har ofta ett omfattande ansvar över hela supportfunktionen, där en eller ett fåtal tekniker kan vara ansvariga för företagets hela IT-infrastruktur. Denna roll innebär att agera som en ”allt-i-allo” inom företaget.

Deras ansvarsområden inkluderar bland annat skötsel av företagets hård- och mjukvara, samt att felsöka, installera, och konfigurera datorer, nätverk och servrar.

Hur ser en vanlig dag ut för en IT-tekniker?

En vanlig dag för en IT-tekniker kan variera väldig mycket. De kan ena stunden hjälpa- samt utbilda en användare i ett system för att i andra stunden vara delaktig i ett projekt för att förbättra hela företagets IT-infrastruktur.

Som IT-tekniker hanterar du brett spektrum av IT-relaterade uppgifter, som sträcker sig från att ansvara för inköp av hårdvara och hantering av distributionslistor, till att hantera on- och offboarding av anställda, samt implementering av nya system och arbetsmetoder.

I ditt dagliga arbete ingår också att felsöka, installera och konfigurera system. Beroende på arbetsplatsen kan ditt ansvar även omfatta nätverkshantering och driftsäkerhet, samt övervakning av IT-säkerhet för att skydda mot attacker och upprätthålla en trygg IT-miljö.

Dina arbetsuppgifter kan innefatta att skapa säkerhetskopior och att se till att servrar hålls uppdaterade och väl underhållna. Att dokumentera ditt arbete är också en viktig del för att förenkla framtida underhåll och felsökningar.

Som IT-tekniker har du ofta ett stort helhetsansvar för företagets IT-infrastruktur och du behöver vara självgående samt lösningsfokuserad för att kunna hantera de många olika områden som du förväntas hantera. Du behöver därför vara intresserad och påläst om den nyaste tekniken för att hålla en säker och uppdaterad IT-miljö.

Utbildning

Erfarenhet & utbildning

  • Gymnasial utbildning: Gärna inom IT och Teknik med inriktning mot datorer.
  • Eftergymnasial utbildning: Gärna KY/YH-utbildning inom Support och Nätverk.
  • Universitetsutbildning: Gärna systemvetenskap eller annan utbildning inom IT.
  • Förkunskaper: Gärna har en djupare förståelse inom IT-infrastruktur som är införskaffad genom att ha arbetat som IT-supporttekniker.

Lönespann

Lön

En IT-tekniker tjänar mellan 27 000 – 45 000 kronor och baseras på arbetsuppgifter och erfarenhet.

Framtid

Utvecklingsmöjligheter

Vanliga utvecklingsmöjligheter för en som jobbar som IT-tekniker kan vara att arbeta som systemadministratör, lösningsarkitekt, projektledare, Cloud Engineer eller IT-chef.

Dessutom kan fördjupad expertis inom specifika IT-områden, som nätverkssäkerhet eller mjukvaruutveckling, öppna upp för mer avancerade roller.

Vanliga frågor om att jobba inom firstline

Vad är en IT-tekniker?
En IT-tekniker sköter företagets IT-infrastruktur. De behöver god kunskap i både hård- och mjukvara för att lösa tekniska problem. Deras arbete är viktigt för att hålla företagets IT-miljö effektiv och säker.
Hur mycket tjänar en IT-tekniker?
En IT-tekniker tjänar mellan 27 000 och 45 000 kronor, beroende på arbetsuppgifter och erfarenhet. Nybörjare utan erfarenhet tjänar mellan 27 000 och 30 000 kronor, medan de med mer erfarenhet kan tjäna upp till 45 000 kronor.
Vad krävs det för att bli IT-tekniker?
För att bli IT-tekniker krävs ofta en eftergymnasial utbildning inom IT, exempelvis från yrkeshögskola eller universitet, men det finns också de som är självlärda eller har relevant gymnasieutbildning. Arbetsmarknaden för IT-tekniker är bred vilket gör att det finns både instegspositioner och roller som kräver mer erfarenhet och ansvar.

Lediga jobb som IT-tekniker

Om du är intresserad av att arbeta inom IT-infrastruktur är du mer än välkommen att skicka in en ansökan till oss på Thalamus.

Gå till jobben

Rekrytera eller hyr en IT-tekniker

Om du är ute efter att hyra eller rekrytera en IT-tekniker inom firstline kan du läsa mer här.

Läs mer