Operatör

Ett annat vanligt jobb inom teknik är operatör. Ibland kallas det CNC operatörer, processoperatörer eller maskinoperatörer. Läs här för att få mer information om att jobba som operatör.

Vad gör en operatör?

Arbetet går ofta ut på att man sköter och/eller övervakar en maskin som tillverkar olika grejer (CNC är en förkortning av Computer Numerical Control. Det betyder att maskinen som man sköter är styrd av en dator. Är man maskinoperatör så sköter man maskinen mer manuellt. Maskinerna kan tillverka allt möjligt tex godis, elektronikprylar som finns i andra maskiner. Det är jätteviktigt att man är noggrann.

Vilken utbildning eller erfarenhet bör man ha om man ska arbeta som Operatör?

Rätt person bör ha studerat teknik på gymnasienivå eller motsvarande tex Industritekniska programmet, El- och energiprogrammet och Fordons- och transportprogrammet och har troligen arbetat några år. Det kan även fungera utmärkt utan utbildning. Har du haft ett arbete eller ett intresse där det kräver att man ska vara mycket noggrann och följa instruktioner?  Tänk dig att du ska baka och det står i ett recept att man ska ta 2gram salt och ha ugnen på 225 grader. Då är det inte ”en nypa salt” och ca 225 grader. Det gör ju inget om man bakar men som operatör kan det förstöra det man tillverkar om man inte exakt följer instruktioner.

Vanliga frågor

Ett renrum är helt fritt från smuts och damm. När det gäller elektronik är det ofta superkänsliga för det. I ett renrum har man speciella kläder och hårskydd och munskydd på sig. Innan man går in renrummet får man passera en luftsluss. Därefter stannar man i renrummet några timmar.

ESD är en förkortning av ElectroStatic Discharge. Har du hasat runt på en heltäckningsmatta och sen tagit ett handtag och fått en stöt? Den kan vara så mycket som 20 000 volt! men eftersom strömstyrkan är låg är det inte farligt. (Men ganska obehagligt…) Det kan däremot vara superdåligt för elektroniska komponenter. Som montör av elektronik eller om man arbetar som operatör har man oftast ESD skyddskläder som motverkar det. Det fungerar som en åskledare. Man har speciella ESD skor, armband och en ESD rock.