Montör

Ett av alla jobb inom teknik är montör. Här kan du läsa mer vad det innebär att jobba som montör.

Vad gör en montör?

Man hör ju på ordet att man som montör monterar. Om du köpt en möbel på IKEA så är du en montör när du skruvar ihop den. När vi söker montörer är det lite samma sak fast svårare.

Huvudsakliga arbetsuppgifter är ofta att montera kundens olika produkter. Ofta arbetat man efter en ritning som är gjord av en teknisk skribent.

Man kan vara Mekanikmontör, Elektronikmontör, El-montör, VVS-montör mm

Vad gör en elektronikmontör?

En elektronikmontör brukar montera elektriska produkter, elektroniska komponenter och kretskort. Du får bland annat bygga kablage, dra kablar och installera programvara. Dessutom kan förekomma att hantera ändringar/korrigeringar och läsa kretskortsschema. Du kan också få löda, vilket innebär att man placerar ut och löder fast elektroniska komponenter. Det sker ofta på kretskort. Det finns flera olika metoder, tex ytmontering och hålmontering. Då kan det krävas certifikat tex FSD5115 och FSD5117. Elektronikmontörer även arbeta med testning och avsyning.

Vad gör en mekanikmontör?

Är du mekanikmontör så är det mer mekanisk montering vilket betyder att du skruvar ihop olika produkter tex mätinstrument eller delar i olika maskiner med en stjärnmejsel eller en skruvdragare. Ibland förekommer montering med hjälp av Pneumatik eller tryckluftteknik, detta innebär användning av gaser, vanligtvis luft, för att överföra, lagra och styra energi.

Vilken utbildning bör man ha om man ska arbeta som montör?

Rätt person bör ha studerat teknik på gymnasienivå eller motsvarande tex Industritekniska programmet, El- och energiprogrammet och Fordons- och transportprogrammet och har troligen arbetat några år men ibland kan det fungera om man är självlärd. Har du skruvat isär en moppe, dator eller en radiostyrd bil? Har du skruvat ihop den igen och den funkar?  Gillar du att bläddra i Kjell & CO katalogen? Är du intresserad av mekanik, teknik och elektronik? Kan du bygga den mest avancerade legomoddelen snabbt & felfritt och tycker dessutom att det är kul?  Grattis då kan du söka jobb som montör hos oss.

Det är bra att ha kunskap om mätteknik, datoriserade mätsystem, ESD och okulärkontroll samt har kunskap om analog och digital elektronik. Det blir även allt viktigare att ha goda kunskaper om nätverkslösningar och dess kommunikation.