Varför är det viktigt att komma i tid?

Felix Hernvall

Vi hör detta tjatas om redan som barn, av lärare, föräldrar, tränare etc. Men varför är det då så viktigt att komma i tid? Varför är det en stor utmaning för vissa och varför kommer en del personer alltid sent?

Anledningen till att det är viktigt att komma i tid är för att genom att vara sen så är du respektlös gentemot andra personer. Det uppfattas som att du tycker att din tid är viktigare än andras. De personer som väntar på dig har också ett schema att anpassa sig efter, de vill inte vänta på någon som inte tycker att deras tid är viktig.

Eftersom det är viktigt att komma i tid i Sverige så kan du hindras i din utveckling om du inte lär dig att komma i tid. En arbetsgivare kanske kommer att välja någon annan att utveckla och ta vidare om du inte kan komma i tid. Du kan vara bäst på det du gör, men riskerar att bli omsprungen av den som är näst bäst på det arbete som ni gör. Även vid referenstagning så kan det vara något som avgör om du får ditt nästa jobb eller inte. Många arbetsgivare frågar kring tidspassning innan de anställer en person.

Men varför är vissa personer alltid sena? Jag har en teori efter att ha valt att leva ihop med en person som ofta är sen.

På vår första dejt hade vi bestämt oss för att mötas upp på ett café. Han hade frågat om han fick bjuda på kaffe och jag hade tackat ja. Jag var på plats strax innan och hade satt mig till rätta i ett hörn av cafét. Han kommer inflygandes, stressad med en kopp kaffe i handen. Han låg redan på minus när jag lummade iväg för att köpa mitt eget kaffe. Han var sen och missade att göra ett bra första intryck eftersom han var så stressad. När jag kom tillbaka så hade han turen att ha en härlig personlighet som gjorde att det vände från ett ”nej” till ett ”kanske”.

Min sambo har alltid haft svårt att komma i tid, men han har lärt sig att komma i tid till jobbet. Att ha ett jobb är avgörande för att kunna försörja sig så efter ett par feedbacksamtal från en tidigare arbetsgivare så fastnade informationen. Däremot, att åka hem från jobbet vet jag kommer att ta tid. Han har 20 minuter från jobbet till vårt hem men jag räknar alltid med en timme innan han är hemma. Hur har jag lärt mig att leva med det utan att bli irriterad? Jag har förstått att för att han ska må bra och för att han ska kunna hålla i längden så behöver han veta att det är okej att han efter jobbet stannar och pratar med kollegor, får ta sin tid på sig att byta om, inte behöver stressa hem och så vidare. Om det är viktigt någon speciell dag att han kommer hem i tid så säger jag det och de dagarna kommer han i tid. Jag försöker också påminna honom att ha realistiska förväntningar på hur mycket han kommer att hinna.

Så, anledningen till att du ska komma i tid är för att inte uppfattas som slarvig, opålitlig och respektlös. Att komma i tid skapar en uppfattning om att du är tillförlitlig, möjligheter att utvecklas och du har möjlighet att tilldelas större förtroende för mer avancerade arbetsuppgifter.

Tillbaka till bloggen