Vad ska jag skriva i mitt personliga brev?

Felix Hernvall

Du har kanske hört talas om att man ska skriva ett personligt brev, men vet du vad du ska skriva i det?Ett personligt brev ska vara långt nog för att hinna säja in dig själv, men tillräckligt kort för att rekryteraren ska orka läsa. Ungefär ett halvt A4 brukar vara lagom. Du får såklart berätta vad du vill i ditt personliga brev, men vad en rekryterare främst vill veta är:
• Varför vill du ha tjänsten?
• Vad kan du bidra med?
• Varför ska vi anställa just dig?

Vi börjar med frågeställningen ”varför vill du ha tjänsten?”. Berätta för oss vad det var i annonsen som väckte ditt intresse. Berätta om det var något i texten som lockade, om den arbetsplatsen som låter som bra ställe att arbeta på eller om det är något med arbetsuppgifterna som är extra intressanta.
Sedan går vi över till ”vad kan du bidra med?”. I vissa fall kan det vara kunskaper eller kompetenser som du besitter som du kan lyfta fram. Som exempel så är det tänkt att du ska skriva ett personligt brev till en roll som Kundtjänstmedarbetare. Antingen så har du erfarenhet av liknande och då är det väldigt enkelt att lyfta fram det. ”Jag har erfarenhet av detta tidigare så därför tror jag att jag kan vara rätt person för jobbet”. I detta fall så lyfter du alltså fram liknande jobb som du har liknande erfarenheter av. Men ibland vill vi ju även söka arbete inom ett område som vi inte tidigare har erfarenhet ifrån. Hur gör vi då? Jo, då kan du istället berätta om att du har erfarenheter som du kan dra nytta av i det arbete som du söker. Kanske har du haft praktik eller ett sommarjobb där du har mött kunder inom butik, reception eller försäljning. Kanske har du alltid varit den pedagogiska kompisen som har fått hjälpa vänner i klassrummet. Eller kanske har hjälpt ditt syskon med läxhjälp. Fundera en stund så kanske du kommer på vilka områden som du faktiskt har erfarenheter som du kan koppla till området som du söker inom. Från andra framgångsrika erfarenheter så kan du dra paralleller till att du kommer att vara bra även på detta arbete.

Slutligen ”varför ska vi anställa just dig”. Berätta vad arbetsgivaren kommer att anställa för person. Lyft fram personliga egenskaper som du besitter och om du råkar ha de egenskaper som efterfrågas i annonsen så lyft gärna fram dem. Till exempel om de letar efter en strukturerad person så får du gärna ge ett exempel på hur du tidigare har varit strukturerad. Det behöver inte vara inom arbetslivet, utan kan även på ett privat plan. Du kan tex berätta om hur du strukturerar upp vardagen eftersom du är en ensamstående förälder och på vilket sätt du får allt att gå ihop med jobb, middag, aktiviteter osv. Du kan berätta om hur du har strukturerat upp ditt skolarbete och att du alltid dubbelkollar strukturen innan du lämnar in en uppsats.
Det är värt att lägga lite extra tid på ett personligt brev, speciellt om du har ett CV som inte uppfyller precis alla krav och meriterade. Tänk på att framföra vad du kan göra för arbetsgiven, arbetsgivaren får i annons och i intervju sedan berätta vad dem kan göra för dig.

Tillbaka till bloggen