Underkvalificerad?

Felix Hernvall

Hur ska du tänka om du ser en jobbannons och inser att du inte lever upp till kraven som ställs i annonsen? Du kanske är väldigt intresserad av tjänsten men din kompetens räcker inte hela vägen fram, hur ska du då tänka?

De flesta av oss har någon gång i livet upplevt detta. Vi sitter framför datorn och när vi läser en jobbannons och så drar känslorna igång, vi vill verkligen ha det där jobbet! Det låter så kul och vi fortsätter att läsa. Och så läser vi kraven…. Du når helt enkelt inte upp till dem, du är ”underkvalificerad”.

Jag jobbar med rekrytering och har läst många Cv:n under mina år som rekryterare. Jag skulle uppmana dig att söka, men ha rimliga förväntningar på hur din ansökan kommer mottas. Det värsta som kan hända är att du får ett nej, men om du söker så finns i alla fall möjligheten att få ett ja. Det kan även vara så att arbetsgivaren inte kan ge dig just den rollen, men att de har en liknande roll som är mer på din kompetensnivå. Ibland har du tur och ”kraven” är bara en önskelista och det visar sig att de faktiskt går att tumma på. Andra gånger så kanske de inte har fått in mer kvalificerade ansökningar som gör att du är ”mest rätt” av dem som har kommit in. Även personlighet kan ha en stor påverkan på vem som passar för arbetet och du kanske har den rätta inställningen och personligheten för rollen. Det kan även hända något i organisationen som gör att de får tänka om, att den kompetens de söker inte finns på marknaden och att din profil plötsligt är rätt.

Precis som vi har skrivit tidigare i inlägget om ”Vad ska jag skriva i mitt personliga brev?” så uppmuntrar jag starkt att förklara hur du kan göra ett bra arbete utifrån de erfarenheter som du har. Gör gärna jämförelser när det kommer till tex struktur. Använd exempel som ”eftersom jag är ensamstående förälder så behöver jag strukturera upp min vardag, vilket gör att jag är duktig på att planera och strukturera och det kommer jag att ha användning av i denna roll”.  Det kan även handla om att du tidigare har provat på roliga arbetsuppgifter som går i linje med vad du har arbetat med. I vissa fall kan vi komma på sådana korrelationer om vi bara tar oss tid att fundera på det.

Det finns även egenskaper som uppskattas högt av alla arbetsgivare, oavsett vad du har för bakgrund. Det handlar mycket om engagemang och vilja, att komma i tid, att sprida positiv energi, och komma med nytänkande arbetssätt. Visa för arbetsgivare och kollegor att du vill vara på arbetsplatsen, kommunicera om det händer något, visa på flexibilitet, vara lyhörd och en god lyssnare. Visa ödmjukhet och lyft andra. Var peppande och var den som ställer upp. Var den personen som andra vill arbeta med (du kanske vet själv vilka personer som du uppskattar från tidigare arbetsplatser) och var den som skapar ett mervärde åt din arbetsgivare.

I de flesta fall är värt att söka rollen även om du inte uppfyller alla kraven eller meriterande. Sänk dina förväntningar och om arbetsgivaren hör av sig så visa att du vill detta och kan kompensera med andra kunskaper och egenskaper. Det kan du komma långt på. Jag vill dock tillägga att det också beror mycket på rollen, som tex hjärnkirurg är det ingen poäng med att söka om du inte har en läkarutbildning och faktisk kompetens inom området.

Tillbaka till bloggen